350 ₴
Мінімальна сума замовлення на сайті — 400 грн
Міцелій Гливи устричної (Pleurotus ostreatu) зернової живої, придатний для подальшого розмноження. Основа — стерилізована суміш зернових. Виготовлений в асептичних умовах.
Інструкція щодо застосування:
Вирощування на колодах:
Глива чудово росте на колодах плодових дерев.
Для саджання вам знадобитися пагон діаметром не менш ніж 15 см, не уражений іншими грибами, природної вологості. Бревна, які спилені давно, необхідно замочити упродовж 2 діб.
У готових колодах свердляться отвори діаметром 16-20 мм у кількості 8 шт. на метр погонний, завглибшки до центру колоди.
Отвори заповнюються міцелем, попередньо витриманим 48 годин за кімнатної температури та замазуються садовим варом або іншим захисним розчином. Необхідно запобігти висиханню міцелію в отворі.
Виготовлення грибних блоків в домашніх умовах.
Склад субстрату за сухою вагою:
Опилки листяних порід — 75%;
Висіви пшеничні — 20%;
Крейда - 1%;
Гіпс — 1%;
Макуха насіння соняшника — 3%
(можна використовувати макухи інших олійних культур).
Висівки пшеничні можна замінити звичайною магазинною пшеничною крупою
(без сторонніх домішок), але тоді беремо крупи від 12% до 15%, а
недостатня суха вага компенсується тирсою.
Макуху насіння соняшника можна замінити олією в кількості 1% від маси сухих компонентів.
Процес виготовлення субстрату:
Сухі складники субстрату перемішати.
Додаємо до маси сухого субстрату воду та знову перемішуємо. Вологість
субстрату має бути 55% — 60%. Перевіряємо вологість так: вільною
рідини в ємності для перемішування не має бути на дні, а під час стиснення
маси субстрату в руці, вода не має капати, але рука залишається вологою.
Вологий субстрат запаковувати в пакети з фільтром. У кожному пакеті має бути
— 1,6 кг вологого субстрату. Горло кожного пакета загорнути кілька разів
і зафіксувати скотчем. Потім пакети з субстратом стерилізувати в
скороварці не менш ніж 1,5 години за температури +110 градусів. Опісля субстрат
має охолонути природним способом у швидковарці до +25
градусов.
Внесення міцелії в субстрат:
Продезінфікувати приміщення, всі інструменти та ємності протерти
спиртом. Роботу проводити над пальником.
Розкрити пакети з субстратом, у кожен пакет помістити по 100 грамів
зернового міцелія . Герметично запаяти або щільно затягнути електромонтажною стяжкою пакет вище фільтра. Фільтр не має бути зім'ятим. Пакети руками м'яко розім'яти, щоб
міцелій поширився по всьому субстрату. Повітря в пакет має проникати тільки через
повітряний фільтр у пакеті.
Інкубаційний період грибних блоків:
Готові блоки розмістити в приміщенні з температурою від +22 до +26
градусов. Вологість підтримувати на рівні 70%. Блоки мають стояти в приміщенні для інкубації до повного освоєння субстрату білим міцелем + 7 днів. Наявність плям не оброслого міцелієм субстрату, вогнища жовтого бактеріального (слиз) ураження говорять про некоректну стерилізацію. Осередки плісняви оливкової, зеленого, жовтогарячого та інших кольорів говорять про занесення спор цвілі в субстрат під час посіву.
Технологія вирощування Шіїтаке вимагає дотримання стерильності на всіх етапах роботи з міцелієм. Усі процедури необхідно проводити чистими руками, у приміщенні, що відбувся дезінфекцію і обробку бактерицидною лампою.
Для засіву субстрату необхідний якісний посівний матеріал - лабораторний міцелій.
Посів рекомендується проводити стерильним зерновим міцелієм. Його обережно поділяють на шматочки розміром 0,5-1 см і змішують з охолодженою до 24 градусів пастеризованной масою субстрату.
Попередньо, перед посівом, перевіряють субстрат на вологість. При стисканні рослинної маси в руці повинно виділятися не більше 1-2 крапель води. Суміш міцелію Шиїтаке з субстратом пакують в поліетиленові мішки, на всій поверхні яких треба зробити надрізи 2-4 см діаметром, для вільного газообміну грибниці, що росте.
Співвідношення зернового міцелію при посіві складає 5 % від маси субстрату.