Натто стартер – це культура Bacillus subtilis, вирощена у стерильних умовах. Натто - традиційна страва у Японії, що являє собою боби ферментовані бактеріями Bacillus subtilis. Завдяки ферментації сої бактеріями утворюються наттокіназа – поліпептид, який має сприятливий вплив на серцево-судинну систему, розріджує кров, знижує артеріальний тиск та має антиоксидантні властивості. Крім того натто містить досить велику кількість вітамінів В6, Е та К.
Для приготування натто зазвичай використовують сою. Важливо, щоб насіння було очищене без лушпиння.
Будьте уважні! Всі роботи проводити у латексних рукавичках, посуд має бути простерилізованим (можна у духовці на 135 °C, 45 хв), рушник чистий пропарений і висушений. Зручно використовувати 70% розчин етилового спирту для обробки робочих поверхонь та рук.
• Сою ретельно промийте холодною водою
• Замочіть у воді на 18 годин та промийте після
• Проваріть зерна 20-30 хв у чистій воді, вони мають бути пругкими але добре жуватися (знімайте піну, яка утворюється на поверхні)
• Злийте воду, помістіть боби у контейнер
• Додайте натто стартер одну чайну ложку, просійте через маленьке ситечко
• Ретельно перемішайте натто стартер з крупою, закрийте контейнер кришкою, але не герметично
• Температура інкубації 40°C, можете використовувати духовку, якщо вона може підтримувати температуру 40°C, залиште її привідкритою
• Через 24 год інкубація завершується
• Щоб утворилися нитки слизу, помістіть контейнер у холодильник на 5-7 днів