280 ₴/кг
Показати оптові ціниМінімальна сума замовлення на сайті — 400 грн
Пропонуємо Вашій увазі лабораторну культуру міцелію Шиітаке.
Як самостійно виготовити грибні блоки Шиїтаке
Виготовлення грибних блоків в домашніх умовах.
Склад субстрату за сухою вагою:
Опилки листяних порід — 75%;
Висіви пшеничні — 20%;
Крейда - 1%;
Гіпс — 1%;
Макуха насіння соняшника — 3%
(можна використовувати макухи інших олійних культур).
Висівки пшеничні можна замінити звичайною магазинною пшеничною крупою
(без сторонніх домішок), але тоді беремо крупи від 12% до 15%, а
недостатня суха вага компенсується тирсою.
Макуху насіння соняшника можна замінити олією в кількості 1% від маси сухих компонентів.
Процес виготовлення субстрату:
Сухі складники субстрату перемішати.
Додаємо до маси сухого субстрату воду та знову перемішуємо. Вологість
субстрату має бути 55% — 60%. Перевіряємо вологість так: вільною
рідини в ємності для перемішування не має бути на дні, а під час стиснення
маси субстрату в руці, вода не має капати, але рука залишається вологою.
Вологий субстрат запаковувати в пакети з фільтром. У кожному пакеті має бути
— 1,6 кг вологого субстрату. Горло кожного пакета загорнути кілька разів
і зафіксувати скотчем. Потім пакети з субстратом стерилізувати в
скороварці не менш ніж 1,5 години за температури +110 градусів. Опісля субстрат
має охолонути природним способом у швидковарці до +25
градусов.
Внесення міцелії в субстрат:
Продезінфікувати приміщення, всі інструменти та ємності протерти
спиртом. Роботу проводити над пальником.
Розкрити пакети з субстратом, у кожен пакет помістити по 100 грамів
зернового міцелія . Герметично запаяти або щільно затягнути електромонтажною стяжкою пакет вище фільтра. Фільтр не має бути зім'ятим. Пакети руками м'яко розім'яти, щоб
міцелій поширився по всьому субстрату. Повітря в пакет має проникати тільки через
повітряний фільтр у пакеті.
Інкубаційний період грибних блоків:
Готові блоки розмістити в приміщенні з температурою від +22 до +26
градусов. Вологість підтримувати на рівні 70%. Блоки мають стояти в приміщенні для інкубації до повного освоєння субстрату білим міцелем + 7 днів. Наявність плям не оброслого міцелієм субстрату, вогнища жовтого бактеріального (слиз) ураження говорять про некоректну стерилізацію. Осередки плісняви оливкової, зеленого, жовтогарячого та інших кольорів говорять про занесення спор цвілі в субстрат під час посіву.
Технологія вирощування Шіїтаке вимагає дотримання стерильності на всіх етапах роботи з міцелієм. Усі процедури необхідно проводити чистими руками, у приміщенні, що відбувся дезінфекцію і обробку бактерицидною лампою.
Для засіву субстрату необхідний якісний посівний матеріал - лабораторний міцелій.
Посів Шиітаке рекомендується проводити стерильним зерновим міцелієм. Його обережно поділяють на шматочки розміром 0,5-1 см і змішують з охолодженою до 24 градусів пастеризованной масою субстрату.
Попередньо, перед посівом, перевіряють субстрат на вологість. При стисканні рослинної маси в руці повинно виділятися не більше 1-2 крапель води. Суміш міцелію Шиїтаке з субстратом пакують в поліетиленові мішки, на всій поверхні яких треба зробити надрізи 2-4 см діаметром, для вільного газообміну грибниці, що росте.
Співвідношення зернового міцелію при посіві складає 5 % від маси субстрату.
Вирощування на колодах:
Для саджання вам знадобитися пагон діаметром не менш ніж 15 см, не уражений іншими грибами, природної вологості. Бревна, які спилені давно, необхідно замочити упродовж 2 діб.
У готових колодах свердляться отвори діаметром 16-20 мм у кількості 8 шт. на метр погонний, завглибшки до центру колоди.
Отвори заповнюються міцелем, попередньо витриманим 48 годин за кімнатної температури та замазуються садовим варом або іншим захисним розчином. Необхідно запобігти висиханню міцелію в отворі.
Основні | |
---|---|
Країна виробник | Україна |
Тип продукції | Міцелій грибів |
Вид грибів | Шіїтаке |
Користувальницькі характеристики | |
Виробник | Царство Грибів |