Продавець Царство грибів розвиває свій бізнес на Prom.ua 6 років.
Знак PRO означає, що продавець користується одним з платних пакетів послуг Prom.ua з розширеними функціональними можливостями.
Порівняти можливості діючих пакетів
Bigl.ua — приведет к покупке
Кошик
409 відгуків
Гриби для всіх, все для грибів!
+380 (66) 064-13-01

Шиітаке: докладний опис видів

Гриб шиітаке заслужено займає почесне місце серед інших видів. Відомі інші назви цього продукту: сіїтаке, лентинула їстівна, лісовий японський гриб або імператорський гриб. Він відомий в кулінарному мистецтві — знайомство з азіатською кухнею починається саме з нього, і в медичному напрямку — використовується для лікування різноманітних хвороб та станів.

 

Гриб Шиітаке. Зовнішній вигляд

 

На жаль, в наших магазинах під назвою «Шиітаке» можуть продавати абсолютно різні гриби. Щоб уникнути плутанини пропонуємо докладний опис гриба цього виду:

  • капелюшок розміром 5-20 см має опуклу і злегка уплощенную форму. Забарвлення кавовий або темно-коричневий, шкіра покрита білими лусочками;

  • ніжка 3-19 см заввишки і 1,5 см в діаметрі, світло-коричнева;

  • м'якоть має кремовий або білий окрас, м'ясиста, з приємним смаком і ароматом;

  • пластинки білі, при пошкодженні стають коричневими;

  • спори еліпсоїдні, білі.

Історична батьківщина і природне місце виростання виду — Південно-Східна Азія. Урожай збирають після дощів з весни до осені. З сімдесятих років минулого століття гриб вирощується в штучних умовах.

 

Як відрізнити шиітаке від схожих видів?

 

Враховуючи достатньо виділяється зовнішність гриба, переплутати його з іншим видом для досвідченого грибника неможливо. Лусочки на капелюшку можуть ввести в оману новачка, так як подібне опис характерно для темного-червоного печериці, лісового печериці та річного печериці. Основна відмінність серед цих видів в умовах виростання: шиітаке ростуть на мертвих деревах і зустрічаються з весни, інші види — в грунті, і готові до збору лише влітку або восени. Детальний опис будь-якого виду можна вивчити на просторах інтернету. У випадках, якщо в результаті тихе полювання зібрані інші види печериць — не страшно, вони також їстівні.

 

Шиітаке в кулінарії

 

Корейська, китайська, японська кухня неможливі без використання грибів шиітаке. Смак гриба не поступається боровику. У кулінарії використовують свіжі і висушені гриби, частіше ті, які вирощувалися в штучних умовах. Після сушіння вони прекрасно зберігають запах, але втрачають частину смакових якостей. Гурмани віддають їх у свіжому вигляді.

Ніжки гриба вживають рідше, ніж капелюшки. Гоструватий смак злегка відлякує жителів Європи, але громадянам азіатських країн він за смаком. Обробка гриба при високих температурах — тушкування, варіння, смаження — зменшують ступінь гостроти.

 

Користь і шкода шиітаке

 

Вид шиітаке досить активно використовують у лікуванні. Гриб багатий вітамінами і мікроелементами.

Здавна гриб шиітаке приймали в їжу для продовження життя і молодості, чоловіки застосовували для збереження потенції. Відомо, що гриб має жарознижуючу і абсорбуючим ефектом, неоціненним в лікуванні. Наявність вітамінів групи В, що дозволяє застосовувати їх в комплексній терапії лікування депресивних станів, вірусних інфекцій та інших станів. Докладний опис застосування в медицині можна дізнатися у лікаря або у відповідній літературі.

Людям, схильним до алергічних реакцій, шиітаке починають вживати поступово. Вагітним і годуючим жінкам рекомендується утриматися від вживання делікатесу.

Шиітаке — доступний покупцеві гриб, вирощування якого не дуже просте. Незважаючи на невелику ціну він приносить організму неоціненну користь.

Інші статті

Наскільки вам зручно на сайті?

Розповісти Feedback form banner