Застосування грибів шиітаке в кулінарії
Поява на полицях магазину шиітаке не випадково. Адже світло-коричневий гриб, який ще називають «імператорським», наділений цілим переліком корисних властивостей. Плюс до цього він володіє вираженими смаком і приємним ароматом. На батьківщині, в Китаї, шиітаке є символом здоров'я і довголіття, а також незмінним компонентом багатьох страв. Слава про екзотичному грибі дійшла і до нас. Сьогодні на полицях магазину представлені сирі, сухі і заморожені шиітаке, які знайшли застосування в кулінарії.
Шиітаке — «еліксир життя»
Шиітаке — це не просто гриб. Це скарбниця, що зберігає в собі безліч мікроелементів і вітамінів. Вітаміни групи В, С, ретинол, кальцій, магній, залізо, калій, цинк, селен — це далеко не повний перелік корисних речовин, з «комори» дивного гриба.
Застосування сирих і сухих шиітаке в кулінарії перетворює звичайну їжу в здорову їжу. Їжу, яка попереджує розвиток багатьох недуг, у тому числі і таких страшних, як рак. Страви з китайськими грибами допомагають у лікуванні захворювань шлунка, нервової системи, печінки, підшлункової залози і так далі. До речі, включення в раціон шиітаке дає можливість нормалізувати вміст холестерину в крові.
Сирі й сухі шиітаке
Гриби є важливим компонентом різних азіатських страв. Їх нерідко додають у сирому вигляді. Однак і сухі шиітаке користуються попитом в кулінарії. Їх все частіше можна побачити на прилавках магазинів.
Головна перевага сухих шиітаке перед сирими — вони мають набагато більш тривалий термін зберігання. А аромат сухих грибів настільки привабливий, що неможливо встояти. Та й вони прості в приготуванні. Досить залити шиітаке водою, пара хвилин, і вони готові до застосування.
Застосування шиітаке в кулінарії: як правильно готувати гриби?
Шиітаке досить вибагливі в приготуванні. Вони можуть витримати тільки щадну температуру і готуються миттєво. Пару хвилин варіння достатньо, щоб гриб можна було їсти. Якщо шиітаке перетримати або готувати на дуже сильному вогні, він стане «гумовим». Зникне чудовий аромат, а смак буде практично невідчутним.
Китайські гриби в кулінарії — це маса можливостей для цікавих експериментів. Їх можна смажити, тушкувати. Шиітаке чудово поєднуються з овочами, рисом. Їх додають в м'ясні страви, соуси і навіть салати.
У Піднебесній застосування «імператорських грибів в кулінарії — це традиція з багатовіковим шлейфом. Рецепт одного з найвідоміших грибних страв зберігся з давніх часів. «Захват Будди». Готується воно з сирих або сухих шиітаке з додаванням паростків бамбука, горіхів гінкго, бутонів лілій.
Якщо говорити про традиції застосування сирих і сухих грибів у європейської кулінарії, то їх найчастіше смажать з часником, запашними спеціями. Подають разом з овочами, м'ясом або рисом. Також нерідко китайські гриби додають в різні м'ясні супи і бульйони. Екзотичні шиітаке додають блюдам незвичайний смак і наповнюють багатогранним хвилюючим ароматом.
- Спосіб виготовлення грибних блоків Їжовика гребінчастогоЯк самостійно виготовити грибні блоки Їжовика гребінчастого
- О грибе ШиитакеА Вы знаете что: В Японии блюда и чай из гриба шиитаке — равноценно нашему калиновому сиропу: доступно, полезно и легко готовить.